Perinteiset piparit - ohje

Piparien paistosta tulee aina jouluinen tuoksu kotiin. Tämän ohjeen sain äidiltäni kun olin nuori ja se toimii vieläkin. Ohjeesta tulee noin 200 keskikokoista piparia. Ohjeen voi puolittaa, jos ei jaksa tehdä tai ei tarvitse noin montaa piparia. Vertailun vuoksi; jos ostaa kaupasta valmiin piparitaikinan, siitä tulee noin 30 piparia yhdestä pakkauksesta.

200 PIPARIA

300 g voita tai leivontamargariinia (laktoositonta, jos sitä tarvitsee)

1,5 dl siirappia

3 dl sokeria

2 tl kanelia

2 tl inkivääriä

2 tl neilikkaa

3 munaa

2 tl soodaa

1,3 litraa vehnäjauhoja

OHJE

- Kuumenna rasva, siirappi, sokeri ja mausteet (kaneli, inkivääri, neilikka) kasarissa lähes kiehuvaksi.

- Jäähdytä seos ja lisää jäähtyneeseen seokseen munat.

- Sekoita sooda puoleen jauhoista ja lisää ne hyvin sekoittaen rasva-mauste-muna-seokseen.

- Lisää loput jauhoista pienissä erin hyvin sekoittaen. Jätä vähän jauhoja kaulintaan.

- Laita taikina jääkaappiin yön ajaksi, tai ainakin pariksi tunniksi. Peitä hyvin foliolla.

- Kauli jääkaappikylmä taikina hyvin jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi, noin 2 cm. 

- Ota taikinasta muotilla pipareita ja lado ne uunipellille leivinpaperin päälle. Pellille mahtuu kerralla noin 20-25 piparia. 

Jos pipareista tulee eri vahvuisia, paista suunnilleen saman vahvuiset samalla pellillä ja eri vahvuiset eri pellillä, että ne kypsyvät yhtä aikaa. Varo, ettei piparien reunat tummu liikaa, ne maistuvat sitten palaneilta.

Paista keskikokoiset piparit 175 asteessa noin 5 - 9 minuuttia riippuen uunista.

Paista isot piparit 150 asteessa noin 8 - 12 minuuttia riippuen uunista.

Jäähdytä piparit pellillä tai nosta ne lastalla laakealle alustalle jäähtymään.

KUORRUTUS

6 dl tomusokeria

6 rkl vettä tai sitruunamehua

Sekoita vesi/mehu ja tomusokeri yhteen. Tee leivinpaperista kartionmuotoinen tötterö, jossa on kapea suuaukko pursotusta varten. Laita tomusokeriseosta tötteröön ja purista sitä ulos piparien päälle koristeeksi. Anna koristelun kovettua. Kaupoissa myydään myös valmista koristemassaa. Koristelu ei ole välttämätöntä, piparit maistuvat hyviltä ilman sitäkin.

Kotitekoisissa pipareissa saa olla käsityön leima.
Pääasia, että ne ovat rakkaudella tehdyt. ❤

Kommentit

Kiva jos ehdit kommentoida. Ethän lisää linkkejä tai kaupallisia mainoksia kommenttiin, kiitos!

Suosituin artikkeli 30 päivän aikana

Lippulaskuri (venyttää sivua puhelimen näytöllä)

Free counters!

Oma mietelause v. 2000

"Kiitollisuus on avain onneen". Kiitollisuus on mielentila, joka kannattelee jokaista päivää, olosuhteista riippumatta. Se ei ole kehityksen este, tai silmien ummistamista realiteeteilta. Se ei riipu menestyksestä tai onnekkaista sattumuksista. Vaikka rakkaus on suurin voima, sekään ei menesty ilman kiitollisuutta.

Oma mietelause v. 2007

"Valo on totta, varjo häilyvää." Positiivisuus on rohkeutta nähdä valoa ja toivoa vaikeissakin tilanteissa. Elämän vastoinkäymiset tulevat ja menevät, mutta jos mieli on valoisa, ne voi voittaa ja jättää taakseen. Niin kuin aurinko on taivaalla aina ja varjot syntyvät vain siitä, että jokin este tulee auringon eteen. Varjot liikkuvat, häilyvät ja häipyvät, mutta aurinko pysyy. Niin pysyy myös Luojan rakkaus ihmisiin, vaikka joskus varjot sumentavat näkymiä.