Mokkapalojen ohje
"Mokkapalat, mokkaruudut, eli suklaaneliöt" ovat monille tuttuja leivonnaisia. Laitan kuitenkin reseptin, jos joku ei ole vielä niitä itse leiponut. Mokkapalat on helppo ja nopea tehdä ja käy tarjottavaksi milloin tahansa, vaikka pikkujouluna. Käytän yleensä kookoshiutaleita niiden päällä, mutta niitä ei ollut nyt lähikaupassa, joten nonparellit korvasivat ne. Ne tosin vähän raksuvat hampaissa, siksi käytän mieluummin kookoshiutaleita. Mokkapalaohjeista on vähän erilaisia variaatioita olemassa, mutta olen tehnyt aina tällä ohjeella ja ovat maistuneet.
MOKKAPALAT eli suklaaneliöt
(Uunipellillinen)
POHJA
3 munaa
3 dl sokeria
200 g sulatettua, jäähtynyttä leivontamargariinia
5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 dl maitoa (tai kaurajuomaa tai kahvia)
OHJE:
1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi.
2. Lisää sulatettu ja jäähtynyt rasva muna-sokerivaahdon joukkoon.
3. Sekoita yhteen vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe.
4. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa muna-sokeri-rasva-vaahtoon. Sekoita tasaiseksi.
5. Paista taikina uunipellillä leivinpaperin päällä 200 asteessa noin 15-20 minuuttia uunin keskitasolla. Taikinan kypsyyttä voi kokeilla vaikka puisella hammastikulla. Jos taikinaa ei jää tikkuun kiinni, se on kypsää. Nosta pelti uunista pois jäähtymään ja valmista kuorrutus sitten, kun pohja on hiukan jäähtynyt.
KUORRUTUS
5 rkl kuumaa, vahvaa kahvia
5 rkl sulatettua margariinia
4 dl tomusokeria (noin 225 g)
2 tl vaniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
OHJE:
1. Sekoita tomusokeri, vaniljasokeri ja kaakaojauhe kuumaan kahviin ja rasvaan hyvin sekoittaen, että ei jää paakkuja. Teen tämän yleensä pienessä kasarissa, josta se on helppo kaataa taikinan päälle.
2. Kaada kuorrutus heti lämpimänä jäähtyneen taikinan päälle ja levitä se nopeasti metallilastalla tasaiseksi pinnaksi. Kuorrutus tiivistyy kun se jäähtyy, siksi se pitää tehdä lämpimänä.
3. Odota pari minuuttia ja ripottele kuorrutuksen päälle kookoshiutaleita tai nonparelleja. Jos ne ripottelee liian pian, ne uppoavat lämpimään kuorrutukseen, jos taas ripottelee ne liian myöhään, ne eivät enää tartu kuorrutuksen pintaan kiinni. Jälkimmäisessä tapauksessa lastalla voi painella niitä kevyesti kiinni. Sopivan ripotteluajan oppii kyllä arvioimaan.
4. Leikkaa jäähtynyt piirakka neliöiksi ja tarjoile. Mokkaruudut voi pakastaa rasiassa, jos niitä jää yli tarpeen.
![]() |
| Kotitekoisia mokkapaloja. |
Päivän sivistyssana on SAFIIRI, mikä on sininen tai väritön jalokivi. Kreikan kielestä 'sappheiros'.


Kiitos ohjeesta, en ole koskaan tehnyt mutta tämä
VastaaPoistaohje vaikuttaa helpolta ja mokkapalat maukkailta😋Kiva päivän sivistyssana, tulee mieleen se brittisarja Safiiri ja Teräs, mikä oli jännittävä tv-sarja 1979-1982.
Ole hyvä :)
PoistaEn ole varma, olenko nähnyt tuota sarjaa ..
Aika lailla samalla reseptillä meillä tehdään Tuuloman torttua, mutta pohjaan ei laiteta kaakaojauhetta. Harvoin tehdään, mutta silloin tällöin.
VastaaPoistaJännä juttu, en ole kuullut tuosta tortusta.
Poista