Kevyt ja helppo kasvissosekeitto
Tämä sosekeitto käy alkuruokana tai jos haluaa syödä kevyesti, esimerkiksi kesähelteellä, silloin kun ei ole iso nälkä. Fyysistä työtä tekevälle ja rankkaa liikuntaa harrastavalle tämä on ehkä liian kevyt ruoka sellaisenaan. Itse pidän välillä 'keveitä kasvispäiviä', jolloin syön tätä kaksi kertaa päivässä voileivän kera.
Tykkään siitä, että kasvisten luonnollinen maku saa tuntua suussa, porkkana porkkanalle ja lanttu lantulle ja niin edelleen. Laitan tähän keittoon mausteeksi vain ripauksen suolaa ja 2-3 kasvisliemikuutiota kattilalliseen vettä, sekä valmiin keiton päälle vähän yrttejä. Jokainen voi tietysti maustaa sosekeiton kuinka vain haluaa.
![]() |
Ruispuikula, lasillinen kaurajuomaa, sekä kasvissosekeittoa, jonka pinnalla on tilliä. |
Ainekset noin 3 - 4 hengelle
2 kesäkurpitsaa
8 porkkanaa
3 - 4 perunaa
puolikas lanttu
1 palsternakka
2 - 3 kasvisliemikuutiota
vettä, suolaa maun mukaan
2 dl tai tarpeen mukaan ruokakermaa tai ruokakasvisrasvaa
mausteita ja yrttejä oman maun mukaan
Pese, kuori ja pilko vihannekset.
Laita kattilaan kiehuvaan veteen, jossa on suolaa ja kasvisliemikuutiot, ensimmäisenä porkkanaviipaleet. Ne kestävät kauemmin kypsyä kuin muut. Keitä porkkanoita noin 5 minuuttia ja lisää lanttulohkot. Keitä porkkanoita ja lanttuja 5 minuuttia ja lisää kattilaan loput kasvikset.
Keitä kasviksia kunnes ne ovat kypsiä. Kokeile haarukalla kypsyyttä. Kypsät kasvikset ovat pehmeitä.
![]() |
Kasvikset kiehuvassa vedessä. |
Kun kasvikset ovat kypsiä, kaada noin puolet keitinvedestä kattilasta pois. Älä polta sormiasi!
Survo kasvikset perunasurvimella pehmeäksi mössöksi, keiton määrä kattilassa laskeutuu vähän. Sose voi olla hienojakoisempaakin kuin ensimmäisessä kuvassa.
Lisää ruokakerma tai ruokakasvisrasva joukkoon. Kuumenna sosekeitto.
Maista ja mausta tarpeen mukaan. Keitto on kuumaa, älä polta kieltäsi!
Ripottele päälle mieluisia yrttejäsi maun mukaan.
Tarjoile esimerkiksi ruisleivän, juuston, sekä maidon tai kaurajuoman kera.
Muitakin kasviksia voi kokeilla lisänä keittoon.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kivat kommentit ovat tervetulleita!
Ne julkaistaan noin 24 tunnin sisällä.